Skip to content

Posts tagged ‘Photoshop’

A Daylighting Design for a Student Lounge

February 23, 2011

fischerlighting

Now that you’re all caught up on daylighting from my last post (ha), allow me to present my first attempt ever at a daylighting design. Ironically, it may be easier to introduce my concept via my renderings of the electric lighting design, as they offer the clearest images of the space:

lighting design daylighting architecture architectural academic school student lounge rendering

Student Lounge, First Floor Perspective

lighting design daylighting architecture architectural academic school student lounge rendering

Student Lounge, Mezzanine Perspective

Voila!

As you can see, the space we were charged with designing was a small student lounge and study area, for which we developed both a daylighting and electric lighting design.  To give you an idea of the time frame we were working under, almost everything I will present here was developed and delivered in a presentation within the span of one week (hence, my complete and utter exhaustion at the end of last week).

To orient you a bit to the space, the room is theoretically located on the third floor south facade of the Parsons building on East 13th Street in New York City.  It measures approximately 20′ wide at the south facade, 40′ deep, and 24′ tall.  The location and dimensions are important because they help place the room in a precise location in relationship to the sun, which is necessary to know to maximize the amount of sunlight and daylight let into the room.

Site Context

The concept for the design was simple: to provide two different types of lighting environments for the two program spaces (the lounge and the study area) based on the tasks would be typically performed in those spaces.  Our inspirational image, from which we took our lighting ideas, was this one:

My partner, Mark, and I were drawn to this picture because it represents the two different types of light, or two different moods, that we wanted to achieve.  The streaks of sunlight represent the mood we wanted to achieve in the lounge, where pools of sunlight (or electric light) would create a warm, inviting space to sit, relax, and chat with friends in.  The clouds above represent the mood we wanted to achieve in the study area, where a diffuse glow would cast soft light down onto those reading or studying.  The process by which we arrived at the final design was a lengthy one, so I will try to condense here for the sake of space, however, it involved the analysis of the angles of the sun as they arrived on the surface of the building facade.

We wanted to create a facade wall that addressed both our concept and the need to control the direct sunlight entering the room.  We settled on the idea of using a thick wall pierced with hexagonal extrusions of varying sizes as a way to accomplish both of these tasks.  Here is a photo taken of our scale model to better understand the solution:

We realized that the shape of the hexagonal extrusion in the wall would “capture” some of the light, allowing it to bounce around inside the shape to the other facets, while allowing the rest of the light to pass through to the lounge, creating streaks and pools of light, similar to our inspiration image above. We sized the apertures according to the need to control the intensities of light and the glare  for the two different spaces, the lounge below, and the study area above.  Here is a diagram illustrating the effects of our solution:

To bring additional illumination to the study lounge on the mezzanine level, we incorporated six north-facing daylight clerestory windows into the ceiling to allow in tons of natural daylight, creating a diffuse, even glow to work under during the day.  “Light tubes” in the ceiling also allowed us to bring in an element of direct winter sun into the back of the room to interact with a hanging decorative sculpture we planned to place in its path.

Here are images from our computer-generated model of what the front facade and back of the room would look like if photographed with a “fisheye” lens (offering a 180 degree view in one direction):

Do you get this feeling?

Anyway, this design was accompanied by tons and tons of data and analysis that was used to perfect the conditions inside the room to allow the maximum energy savings in the design and operation of the electric lighting system.  For example, our analysis showed that the majority of the room could operate 75% of the daylight hours of the year (8AM-5PM) without needing any of the electric lighting turned on — we allowed so much daylight into the room that turning on the electric lighting would be unnecessary until dusk for 75% of the year.

For the electric lighting design, we wanted to mimic what was happening with the daylighting design.  Our focal point for that goal was, again, the facade wall, which we designed to illuminate with typical household A lamps placed intermittently at junctions between the apertures:

Again, we were trying to achieve the “cloud” effect from our inspiration image.  For fun, here is what the exterior would look like from the street below:

Everything else in our electric lighting design essentially responded to the hexagonal shape of our facade design, which we found worked well as a lighting device in itself.  Here is a detailed diagram of some of the specific solutions we implemented in our electric lighting design:

Again, the renderings are probably the best explanation for the mood and effects we were trying to achieve with the electric lighting design, and as you can see, we were aiming for a warm, defined mood in the lounge, and a more diffuse glow in the study lounge.

lighting design daylighting architecture architectural academic school student lounge rendering

lighting design daylighting architecture architectural academic school student lounge rendering

Unfortunately I have so much more that I can share about this design, from the analysis of the illuminance levels, daylight factor, and daylight autonomy, to controls and more specific information about both the daylighting and electric lighting design, however, I would have to expound for another ten full pages to explain it all.  Hopefully my brief explanation here offered a taste of this project and of what I am learning about here at Parsons.  Please, feel free to contact me if you would like a more thorough presentation of the design, because I am certainly well-rehearsed and prepared to do so!  Time is of the essence, though, so I must conclude somewhat abruptly.

Stay on the lookout for future updates on this and other projects, including my final lighting studio project which will be an extension of this one — the design of a full five-story academic center!

Advertisements

Forced Perspective: A Lighting Design and Installation

October 20, 2010

fischerlighting

Voila — my lighting installation for the second lighting studio project of the year!

Welcome to the Parsons Gallery, a multi-function space in the Parsons building that serves as a gallery, lobby for the School of Constructed Environments, and, after hours, a reception area for lectures and events.  Our mission for this project was to design at human-scale, given that our last project was on a much smaller, theoretical scale, by reimagining the lighting design for a small area or corner of the Parsons building.  My partner, Kyle, and I chose this space for the challenge of addressing all three situations, focusing on the situation of the after-hours events during which the space relies completely on electric lighting.

We noted that the existing lighting for the space, as demonstrated in the photo below, was not well-maintained or appropriately planned for evening illumination.  The existing track fixtures, for example, each had a different type and wattage lamp installed — completely inappropriate for a display space.  In addition, the fixtures were cross-focused to the opposite wall, creating glare for anyone viewing the projects from the center of the room.

Also, the kitchen area at the end of the room had been especially neglected by the existing lighting scheme, leaving it in almost complete darkness compared to the rest of the space.  Due to the fact that this kitchen is not only a primary gathering spot during receptions but an art piece in its own right (designed and built by an alum, it folds up and rolls away during the day), this deficiency had to be remedied.

In devising a solution for these problems, we also wanted to address a few others along the way.   Usually, during after-hours events, a lecture is held in the adjacent classroom (directly behind where the photo is taken from), and afterwards everyone adjourns to the this space for food and drinks.   Aside from the food waiting in the kitchen, we wanted to provide another motive for people to move down the long, narrow room as well, to increase circulation through the space and to ease traffic flow at the kitchen — all using light.  Our intervention would have to be subtle enough not to detract from the projects in the gallery but still have enough impact to move people through the space, all while enhancing the social atmosphere of the space — hey, it’s a party space, people should look good while they’re in it.

Our design concept was twofold: 1) to evenly illuminate the display walls and eliminate their glare factor (by unifying their lamps and spinning them 180 towards the appropriate walls), and 2) to install a low intensity, graphic line of light down the center of the space to draw people down the length of the room and direct some focus towards the kitchen area.  The catch was that this line of light was going to descend in elevation towards the windows, forcing an increased illusion of perspective and depth, pulling people into the space while making it seem more intimate by lowering the perceived ceiling plane.  This effect would work double duty, too, as this would draw people down the hallway during the day as well, towards the main SCE offices at the end of the room on the right, or, inversely, propel them towards the entrance studios when entering from the elevator at the end of the room to the left, directly across from the main office.  This “division” of the space, I theorized, would also force approaching visitors entering the space to look either left or right towards the projects, the line of light forcing the brain to make a decision.  It would be essential, however, to keep the intensity of this graphic as low as possible so not to provide excess illumination in the center of the room where it would pull focus from the walls.

After finalizing our intentions, we began to flesh out our ideas in sketches and preliminary renderings.  This is an early rendering of our concept I created in Photoshop using the “before” photo, conveying a general sense of our concept and the sense of focus we wanted to bring to the space:

We then spent a great amount of time taking fixtures and equipment into the actual space, trying out different ideas and observing what worked and what didn’t.  Of course, we wouldn’t always have this luxury when working on a real design project, but it was helpful in this case to observe how certain luminaires would behave in our space.

Eventually once we progressed further in our designs, we took our ideas into the 3D realm using the lighting rendering software AGI32, building a 3D model of the space and inserting our ideas into it using actual fixtures.  Once we generated a few renders with the software I then took them into Photoshop for a bit more cleaning up:

Finally, then, as it came down to crunch time and our ideas began to be finalized, we began to start constructing our fixtures for the actual installation.  We ended up deciding that we would need to build custom fixtures for our design in order to achieve the specific look that we wanted, so I dove in head first, cranking out a total of ten fixtures in two days.

We set a bit of an expedited schedule for ourselves, aiming to have everything installed for one of the evening events the Thursday before the Monday that the project was due.  Why?  That Thursday’s evening guest lecturer was going to be none other than Jonathan Speirs of the highly-decorated UK lighting firm Speirs and Major (whose visit I wrote about last week) — we really had no choice, we had to get it done by then.

It was a close race, but this was the final product as it appeared a mere half hour before Mr. Speirs’ scheduled lecture:

I learned a lot from the process, especially because it was technically my first “architectural” design — I learned more about how the design and review process works, I learned a bit of software (and its limitations), I experimented with some gear (pardon the theatre term), I implemented some things I learned from my Luminaire Design class, and I learned how to think about designing for a space that wasn’t a theatre!  Ironically my partner, Kyle, also had a theatre background, so we had to fight some of those urges, but I will definitely take what I’ve learned here on to our next, and final, project of the semester, which will be on an even larger scale!

As a special treat for all of you who have made it to the end of this lengthy post, here is a brief video tour of the project.  Enjoy!